Låt din verkstad göra en kontroll av bilens skick

 bilservice

Konditionstest kan vara ett bra sätt att snabbt få reda på om din bil är i behov av service. För oss bilägare så kan vi hålla med om att den planlagde bilservice som bestäms av servicemanualen inte alltid är tillräcklig för att se till att bilen fungerar optimalt. Konditionstest är ett bra komplement till denna basservice, eftersom du snabbt kan få bekräftat vilket skick din bil är i och om något måste åtgärdas. Det är rekommenderat att göra detta när du känner att något kan vara fel eller när något kommer att hända. Det kan vara en lång resa, eller kommer tillbaka från en eller när det är säsongskifte som när våren kommer och du vill vara säker att bilen är i bra skick. Det kan också vara värt att göra det innan en besiktning eller en bilförsäljning, där du kan undvika problem med åter-besiktning eller kunna begära ett högre försäljningspris.

 

Fördelen med ett konditionstest är att det är ett snabbt sätt att kunna veta om det är något problem med bilens viktigaste delar. Om allt är ok, så kan du fortsätta att köra med vetskapen om att bilen är i bra skick och att det inte är några problem som behöver åtgärdas. Om det är något som behöver åtgärdas så kan du få det fixat direkt eller beställa en tid för att få det fixat vid senare tillfälle. Du kan också glädjas åt att ha identifierat ett problem tidigt, innan problemet växer och leder till större och dyrare reparationer i framtiden.

 

Vid ett konditionstest så kontrollerar de vissa huvudfunktioner som stötdämpare, däck och bromsar för att försäkra att de fungerar som de ska eller om de behöver byta eller lagas. Du kan bestämma beroende på hur allvarligt felet är om du vill få det gjort omedelbarts eller om du vill vänta.

 

Även om de kontrollerar däcken, så är det något du också kan göra själv regelbundet även utan ett konditionstest. Du bör kontrollera att däcken är i bra skick, utan några synliga skador som sprickor eller jack som kan påverka bilens prestanda och säkerhet. Du bör mäta mönsterdjupet, för att försäkra dig om att det är över 4 mm. Om de är under så måste du köpa nya däck. Du bör också identifiera skillnader i mönsterdjup mellan bak- och framdäck, där de bör roteras om skillnaden är mer än 2-3 mm, så att du kan byta alla 4 däcken samtidigt när det är dags. Lågt mönsterdjup leder till längre bromssträcka, vilket gör att du är mer sannolik att hamna i en olycka. Byte mellan sommardäck och vinterdäck ska också göras enligt tidenslig plan.

 

Däcktrycket ska också kontrolleras så att det är enligt vad som rekommenderas i bilens manual. Lågt tryck leder till ökat slitage och högre bränsleförbrukning. De pengar som läggs på service återfås oftast genom högre andrahandsvärde när du säljer bilen, men också på lägre förbrukningskostnader som lägre reparationskostnader, lägre däckslitage och bensinförbrukning. I samband med detta s kör du kontinuerligt med en säkrare bil som kan bättre undvika olyckor.

 

 

For more information regarding condition tests, visit:  https://vianor.se/