Vad du ska göra när dina sommardäck är slitna

sommardäck

Då och då måste du byta däck till nya. Detta kan hända när du märker att dina däck är utslitna, då är det dags att byta dina sommardäck till nya. Detta kan hända om det är för länge sedan du köpte dem och du har kört tillräckligt antal kilometer, så att de är utslitna. Inga däck kommer att pågå för alltid, och de måste bytas ut när de slits. Tidig byte av däck kan bero på några få faktorer.

En kan vara att du har köpt däck av sämre kvalitet; du bör alltid investera i högkvalitativa däck för att säkerställa att du har bästa prestanda såväl som goda säkerhetsegenskaper. Däck med låg kvalitet har högre rullmotstånd, vilket gör att de sliter snabbare och konsumerar mer bränsle när du kör. Kombinationen av dessa faktorer kan vara ganska dyr och mycket snabbt äta upp alla besparingar som du gjorde när du köpte däcken. Om du behöver köpa nya däck oftare blir dyra.

En annan faktor kan vara att du har fel däck till ditt fordon. Detta kan lätt hända om du har en elbil eller en hybrid på grund av det högre vridmomentet och de tunga batteripaketen som lägger vikt. Därför bör du se till att du väljer ett däck som har utformats för ökat slitage. Rotation blir mycket viktig för att bekämpa det ökade slitaget för att säkerställa jämnt slitage mellan bak- och främre däck. Om du växlar mellan sommardäck och vinterdäck, skulle detta vara en logisk tidpunkt att rotera däcken, men du kan behöva göra det oftare om du kör mycket. Detta gäller också om du använder väderdäck under hela året och inte roterar däcken mellan sommar och vinter.

För elektriska fordon kommer däckslitaget att öka och du måste se till att du köper däck som är godkända för användning på elektriska eller hybrider. Däcken ska också roteras oftare än jämfört med ett icke-el fordon.

Om du inte övervakar däcktrycket tillräckligt ofta kan det göra att du kör med fel däcktryck. Om däcken har lågt tryck släcks däcken snabbare och bilen förbrukar mer bränsle. Däcktrycket varierar beroende på temperaturen utanför. Eftersom utetemperaturen inte är konstant måste du kontrollera trycket regelbundet för att säkerställa att du har rätt tryck. Trycket bör ligga i nivå som anges i ägarmanualen.

Om du köper en uppsättning av högkvalitativa däck och underhåller dem ordentligt, bör de hålla kvar och inte slitas ut för tidigt. Det rätta underhållet inkluderar att kontrollera trycket och rotera dem för jämnare slitage. Rätt underhåll är nyckeln till en lång och problemfri livslängd för ett däck, så se till att du inte försummar den här delen när du har investerat i bra däck. Du måste också kontrollera däcken för jack och andra skador och se till att slitbanans djup är minst 4 mm.

För mer information om sommardäck, besök: www.nokiantyres.se