Olika fordon behöver olika däck

vinterdäck

Det finns en rad olika fordon och de flesta behöver däck. Det finns allt från bilar till tunga fordon som behöver däck för att kunna färdas. Till och med flygplan har däck. Inte alla fordon behöver däck, du har även fordon som kan köra på räls som tåg eller så har de band eller så kallade larvfötter, det vanligast är dock att fordon har däck. Det finns därför en hel rad olika typer av däck från bildäck till industridäck till större maskiner.

För de flesta människorna så gäller det för oss att hitta däck till våra personbilar eller SUVs. Vissa kanske också är i behov av motorcykel och scooterdäck för sommarsäsongen, men det är oftast de ända däcken vi kommer i kontakt med, men det räcker eftersom det finns ett stort utbud att välja emellan och valet är inte alltid lätt. Vi behöver ju också välja både sommar och vinterdäck. Även vissa tunga fordon behöver vinterdäck om de ska kunna operera under vinterförhållanden.

Du kan alltid konsultera en online däckväljare för att hitta rätt däck och däckdimensioner för ditt fordon. Med en däckväljare så kan du använda bilens märke, modell, årsmodell och motorstyrka för att hitta de däckalternativ som passar ditt fordon eller så kan du direkt söka efter den dimension du letar efter baserat på däckbredd, däckhöjds förhållande relaterat till däckets bredd samt fälgens dimension. Du kan också söka efter vad du letar efter genom att i sökmotorn söka efter 205/60R16 sommardäck och sedan granska de olika däck som är sommardäck och har den dimensionen.

Du bör undvika billiga däck då de har sämre egenskaper samt att de oftast blir dyrare i längden. De slits snabbare och bidrar till en högre bränsleförbrukning, De blir också ett sämre miljövänligt val då de leder till ökade växthusgaser och mer däckavfall. Att ha däck som kostar mer när du kör och är sämre för miljön är alltid ett dåligt val. Det är bättre att hitta däck som är av hög kvalitet och kan bidra till ökad säkerhet när du kör samt högre körkomfort. De är viktiga faktorer som borde väga högre än priset vid inköp.

När du väl har köpt däck så är all däckservice och underhåll viktigt. Att byta däck i tid så att du alltid har vinterdäck på i tid är väldigt viktigt. Se till att din bilverkstad kan byta och serva däcken. Däcken måste också lagras i rätt förhållanden då de inte används, vilket också en däckverkstad kan hjälpa till med. De ser också till att däcken är balanserade och att de roteras mellan varje byte för att jämna ut skillnader i slitage mellan fram och bakdäck.

Däckslitaget måste mätas regelbundet så att du vet när de är utslitna och behöver bytas till ett nytt set av däck. Visuell kontroll av däcken bör göras regelbundet samt att du också då kontrollerar däcktrycket för att försäkra dig om att det är i linje med rekommendationerna. Lågt och högt däcktryck är inte bra för däckens livslängd och kan negativt påverka köregenskaperna.

För mer information angående däck för olika fordon, besök: https://vianor.se/