Varför däcktester är så viktiga för ditt däckval

sommardäck

När du väljer dina däck till din bil, så är det viktigt att göra ett välinformerat val. Däckval är väldigt viktigt eftersom det påverkar din säkerhet och kan även påverka bilens bensinförbrukning samt däckslitage. Det påverkar också bilens prestanda. Det finns också regler och lagar som du måste känna till, så du vet att du inte riskerar böter eller körförbud. Så du måste vet reglerna och olika däckfakta, veta var du hittar däckstorleken och veta vilken typ av informationen som är viktig vid val av däck för sommaren och vintern.

För val av sommardäck så är det viktigt att du hittar däck som passar ditt fordon samt att de är bra på både torrt och vått underlag under sommaren. Dimensionen som du bör ha finner du in bilens handbok eller på de nuvarande däckens sida. De däck du väljer bör också ha lågt rullmotstånd så att däckslitaget är lägre och bensinkonsumtionen förblir låg. Däcken bör också vara utformade så att de har en slitbana som är anpassad för att minska risken för vattenplaning. Däck av hög kvalitet har integrerat olika tekniska lösningar för att förbättra förmågan att föra bort vatten från vägytan.

Du kan hitta bra information angående sommardäck på EUs däckmärkning då du kan där se däckens rullmotstånd som visas som bränsleförbrukning. Eftersom alla däck har testats lika så kan du använda detta för att jämföra de olika däcken. Du kan också se vilket grepp de har på våta underlag där däckens våtgrepp testas genom att mäta bromssträckan på vått underlag. Detta gör att du kan jämföra hur bra däcken kan fungera på blöta vägar, vilket är ett av de svåra underlagen när du kör med sommardäck och du hamnar i kraftigt regn. Hur bra däcken är på att förhindra vattenplaning får du hitta i olika motortidningars däcktest för sommardäck. Detta är varför du måste kombinera informationen från båda källorna. Våtgreppet är i stort sett ett mått på säkerheten när du kör i våta förhållanden, eftersom kortare bromssträcka minskar risken för olyckor.

För vinterdäck så ger inte EUs däckmärkning relevant information eftersom däcken testas i fel temperaturer och på fel underlag. Eftersom du till exempel inte får köra med dubbdäck på sommaren enligt lag. Detta är viktigt att känna till och en av anledningarna till varför du behöver titta på däcktester för vinterdäck, då EU däckmärkning inte är tillämpbar. I däcktester så kan du se hur de klarar sig på underlag med snö och is.

När du vet vilka däck som passar din bil och vilka är rätt för årstiden så kan du lätt använda nödvändig information för att hitta rätt däck. Det är viktigt att se vilka test som har gjorts som mest representerar dina förhållanden. Använd EU däckmärkning som extra information när du har tittat på de däcktest och hittat några intressanta sommardäck som skulle passa. Då bör du kunna ta de som ger bäst bränsleförbrukning och våtgrepp. För vinterdäcken så får du i stort sett förlita dig helt på information du får från däcktesterna.

För mer information angående användandet av olika information vid däckval besök: https://vianor.se/