Hvorfor dekkprøving er så viktig for ditt dekkvalg

 sommerdekk

Når du velger dekkene til bilen din, er det viktig å ta et informert valg. Valg av bildekk er veldig viktig, da det påvirker sikkerheten din og kan også påvirke bilens drivstofforbruk og dekkslitasje. Det påvirker også bilens ytelse. Det er også regler og lover som du må vite, så du vet at du ikke risikerer bøter eller kjøreforbud. Så du trenger å kjenne til reglene og forskjellige dekkfakta, vite hvor du kan finne dekkstørrelsen og vite hvilken type informasjon som er viktig når du velger dekk til sommer og vinter.

For valg av sommerdekk er det viktig at du finner dekk som passer til bilen din, og at de er gode på både tørt og vått underlag om sommeren. Dimensjonen du burde ha finner du i bilens håndbok eller på det aktuelle dekkets side. Dekkene du velger, bør også ha lav rullemotstand slik at dekkets slitasje er lavere og bensinforbruket forblir lavt. Dekkene skal også utformes slik at de har en slitebane som er tilpasset for å redusere risikoen for vannutjevning. Dekk av høy kvalitet har integrert forskjellige tekniske løsninger for å forbedre evnen til å fjerne vann fra veibanen.

Du finner god informasjon om sommerdekk på EUs dekkmerking, der du kan se dekkets rullemotstand vises som drivstofforbruk. Siden alle dekk er testet likt, kan du bruke dette til å sammenligne de forskjellige dekkene. Du kan også se hvilket grep de har på våt grunn der dekkets våte grep testes ved å måle bremseavstanden på våt grunn. Dette lar deg sammenligne hvor godt dekkene kan fungere på våte veier, som er et av de vanskelige underlagene når du kjører med sommerdekk, og du havner i kraftig regn. Hvor gode dekkene har til å forhindre vannutjevning vil du finne i dekkprøvene til forskjellige motormagasiner for sommerdekk. Dette er grunnen til at du må kombinere informasjonen fra begge kilder. Det våte grepet er i utgangspunktet et mål på sikkerhet når du kjører under våte forhold, fordi kortere bremseavstand reduserer risikoen for ulykker.

For vinterdekk gir ikke EU-dekkmerket relevant informasjon da dekkene er testet i feil temperatur og på feil overflate. Fordi du for eksempel ikke har lov til å kjøre med dekk om sommeren i henhold til lov. Dette er viktig å vite, og en av grunnene til at du trenger å undersøke dekkprøver for vinterdekk, da EUs dekkmerking ikke er aktuelt. I dekkprøver kan du se hvordan de takler snø og is.

Når du vet hvilke dekk som passer for bilen din og hvilke som passer for sesongen, kan du enkelt bruke nødvendig informasjon for å finne riktig dekk. Det er viktig å se hvilke tester som er utført som mest representerer omstendighetene dine. Bruk EUs dekkmerke som tilleggsinformasjon etter å ha sett gjennom dekkprøvene og funnet noen interessante sommerdekk som passer. Da bør du kunne ta de som gir best drivstofforbruk og vått grep. For vinterdekk må du stole nesten helt på informasjon du får fra dekkprøvene.

For mer informasjon om bruk av forskjellige opplysninger i dekkvalget, besøk: https://vianor.no/